Ingrijirea zonei intime a fetițelor.
Igiena fetițelor.
Până la pubertate, există anumite particularități fiziologice și anatomice ce recomandă respectarea unor reguli în igiena zonei intime a fetițelor. Comparativ cu fetițele la care s-a instalat menstra, mucoasa vulvo-vaginală este subțire, fina, fără secreții și zona are un mediu mai alcalin. Aceste condiții o predispun la iritații cu riscul apariției vulvo-vaginitelor.
La fetițe îngrijirea zonei intime are câteva reguli esențiale și simple, cine le respectă îndepărtează riscul apariției afecțiunilor zonei.
Mama învață multe lucruri imediat după nașterea copilului, dar referitor la igiena intimă, lucrurile sunt simple și ușor de aplicat. Țineți cont de faptul că trebuie să fie cât mai puțin expusă la umiditate și la contactul cu materiile fecale. Bebelușa necesită spălarea zonei genitale la fiecare schimbare de scutec. Pentru asta se folosește apă curată, se spală din față spre spate și se șterge cu prosop fin. Înainte de a face toaletarea copilului, e important să vă spălați pe mâini.
Atenționări speciale în igiena zonei intime a fetițelor.
Evitați folosirea excesivă de șervețele. Dacă totuși este necesară, după folosirea lor se recomandă ștergerea cu un prosop umed sau comprese de bumbac și apoi cu ceva uscat.
Când bebe crește el își descoperă prin atingere propriul corp. În acest proces, fetița atinge și zona intimă, astfel când copilul este dezbrăcat e important să-i fie spălate mâinile anterior.
După spălarea în cădiță, dacă se folosesc săpunuri sau spumă e indicat ca zona intimă să fie spălată cu apă curată. Acestea pot irita mucoasa și duc la inflamații. În cazul în care vreți să o lăsați să se bălăcească, țineți cont că băița nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute. Dacă îi place să se joace, lăsați apa curată la început. Și doar la final folosiți săpun sau gelul special de corp. Înainte de a o șterge, clătiți zona cu apa curată.
Atunci când folosiți creme sau uleiuri pentru masajul copilului, aveți grijă să nu atingeți mucoasa zonei intime.
Atenție și la folosirea pudrei! Dacă este folosită exagerat, poate să determine uscarea zonei și sensibilizarea mucoasei vulvovaginale.
În cazul în care duceți copilul la piscină, la mare sau pe plajă, e recomandabil să spălați zona cu apa curată, atenție să nu rămână nisip interlabial.
Igiena zonei intime a fetițelor după 3 ani.
De la 3 ani, responsabilitatea părinților este să-și învețe copilele câteva reguli de bază. Acestea vor asigura menținerea stării de sănătate a zonei intime. E foarte important să identificăm momentul când fetițele pot fi învățate să-și facă singurele toaletarea intimă. Recomandabil este să se înceapă atunci când copilul știe să folosească olița sau vasul de WC.
Se discută deschis despre necesitatea unei igiene atente. Cel mai corect este să folosiți cuvintele adecvate și să-i explicați pe înțelesul ei, simplu.
Ex: „ In zona intimă a fetițelor există vulva care se vede, fiindcă se afla extern și vaginul care se află în interior, el nu se vede dar comunică cu vulva. Este necesar să spălăm corect această zonă și ea v-a fi sănătoasă”.
Reguli esențiale în îngrijirea zonei intime a fetițelor.
-
Spălarea zonei intime.
Recomandarea este ca toaletarea zonei intime să se facă după fiecare defecare, cu apă simplă. Direcția de spălare să fie dinspre vulvă spre anus.
În anumite condiții se pot folosi, săpunurile și gelurile pentru zona genitala, acestea se aleg în funcție de vârstă.
La fetițe până la 3 ani, este recomandată folosirea gelurilor pentru bebeluși.
Săpunul se alege în funcție de situație, în mod special recomandat de un medic. De obicei sunt folosite când apar anumite modificări sau fetița se plânge că o supăra în zona intimă.
După spălare, zona trebuie ștearsă blând, în special dacă folosiți pampersul, pentru evitarea întreținerii umidității.
-
Folosirea hârtiei igienice.
Arătați copilului exact gestul și mișcarea de ștergere, din față în spate, explicând de ce se face așa:” Vulva trebuie ștearsă prima, se duce hârtia de la vulvă spre anus, așa bacteriile nu vor ajunge în vagin și vezica urinară.”
Ștergerea să fie blândă dar suficientă, urmăriți presiunea cu care se șterge, astfel încât să nu fie forțată. Dacă e prea apăsat, se rupe hârtia și riscă să se irite, în special dacă rămân bucățele de hârtie igienică în zona. E bine sa repetați împreună, până fetița învață.
Dacă există o reticență în învățarea acestui gest puteți alege împreuna o hârtie igienică care este plăcută pentru ea.
-
Șervețelele pentru igiena zonei intime a fetițelor.
Acestea pot fi folosite doar ocazional, în cazul în care nu exista posibilitatea spălării cu apa după defecație. Atenție însa, alegeți șervețele umede sau pentru igiena intimă fără alcool.
Odată cu învățarea regulilor de igiena, insistați să-și facă un obicei din spălatul pe mâini și înainte și după folosirea toaletei .
La început e binevenită supravegherea părintelui până vă asigurați că toate regulile sunt înțelese și au devenit un obicei. Astfel, atunci când fetița va merge la școală va ști cum să-și poarte de grijă.
-
Evitarea factorilor iritanți.
Îmbrăcămintea este recomandabil să nu fie strâmta în zona pelvisului.
Lenjeria e bine să fie din materiale naturale, astfel se evită transpirația.
Se preferă lenjeria intimă albă, necolorata, deoarece coloranții pot să vină cu diverse substanțe chimice.
Clătirea suplimentară cu apă curată a lenjeriei. Substanțele chimice prezente în balsamurile de rufe și detergenții folosiți pot rămâne pe lenjerie și să determine iritația mucoasei.
Aceste reguli prin învățare devin obișnuințe, în acest fel asigurați fetiței îndepărtarea riscului de probleme specifice zonei.